Op 24 mei 1880 trekt Fik Brams met lood in zijn schoenen naar het Rillaarse gemeentehuis. We kennen de man nog vanuit een vorige blog, waarin hij trouwt met vondelinge Maria Van Rompaiy.
Zijn taak? De geboorte aangeven van Victor Achilus, de onwettige zoon van zijn stiefdochter Maria Theresia Emerantia Verelst. Tot overmaat van ramp is die maar … veertien jaar oud.

Extract uit de geboorteakte hieronder
Veertienjarige Maria Theresia Emerantia Verelst bevalt in 1880 van Victor Achilus Verelst.
In de kantlijn de wettiging van het kind door haar trouw in 1884 met Fons Borremans, waardoor het kind de familienaam ‘Borremans’ krijgt

Vierentwintigjarige vader

Vermoedelijke ‘dader/vader’ is Fons Borremans, tien jaar ouder. Hij is de kleinzoon van Maria Theresia Van Rompay en het neefje van Jacobus Van Houtvin. Die laatste kwamen we ook al elders tegen: als pleegvader van de Antwerpse vondelinge Maria Van Rompaiy.

Van trouwen kan nog geen sprake zijn, dus blijft de piepjonge moeder met haar zoontje bij haar moeder en stiefvader Fik Brams inwonen. Haar mama overlijdt helaas nog geen jaar later, in 1881.

Verwantschap tussen de verschillende namen die dit blogartikel vermeldt.
Victorius (Fik) Brams hertrouwde (na de dood van Maria Theresia Broos) met Maria Van Rompaiy.
Samen brachten zij beide broertjes Borremans (Victor Achilus & Michael Ludovicus Alphonsus) groot, de kinderen van Fiks stiefdochter.

En met wie hertrouwt stiefvader Fik in april 1884 ? Met … Maria Van Rompaiy!
Fik trekt bij haar en haar pleegvader in, die winkel houden. (Maria’s stiefmoeder is al in 1878 overleden.)

Bevolkingsregister Rillaar 1867-1890: Van Houtvin – Mertens (doorstreept want overleden in die periode), pleegdochter Maria Van Rompaiy en haar echtgenoot Fik Brams (weduwnaar van Maria Theresia Broos)

De timing van Fiks en Maria’s trouw is perfect georkestreerd, want een week later trouwt ook Fiks stiefdochter/jonge moeder met haar Fons, die zijn kind erkent. Die naamsverandering van Verelst naar Borremans wordt ook genoteerd in de kantlijn van de geboorteakte uit 1880 (zie eerste afbeelding in dit blogartikel). Het koppel gaat wonen in Dorp huis 56 (Rillaar).

Bevolkingsregister Rillaar 1867-1890: het jonge koppel Borremans – Verelst met hun twee kinderen woont in Rillaar, Dorp 56

Amper vijf maanden na hun trouw ziet hun tweede kind al het levenslicht: Michael Ludovicus Alphonsus Borremans. En dat wordt meteen het laatste, want Fons sterft al een jaar later, in 1885.

Hoe het zijn jonge vrouw vergaat, is nog onduidelijk. Feit is dat ze als dagloonster in 1892 in de Leuvense Brusselsestraat 81 overlijdt. Het meisje dat al op haar veertiende beviel, wordt dus maar 26 jaar oud.

Marie-Thérèse Emérence Verelst, moeder op haar veertiende, overlijdt op haar zesentwintigste als dagloonster in Leuven

Pleegkind wordt pleegmoeder

Wat er met de beide zoontjes van Fons en Marie-Thérèse Emérence gebeurt? Die komen terecht bij Maria Van Rompaij en Fik Brams, de stiefvader van hun moeder. In de kantlijn van het bevolkingsregister ontwaar je de kribbels nog: ‘3 & 4 van blad 69’. In dit huis worden dus die personen bij ingeschreven die zich op lijn 3 en 4 van het bevolkingsregister pagina 69 bevonden. En dat zijn beide onfortuinlijke broertjes Borremans.

Opvallend, toch? Vondelinge en pleegkind Maria wordt zo zelf op middelbare leeftijd nog pleegmoeder!

Lijn 3 & 4 komen bij Victor Brams en Maria Van Rompaiy terecht

In 1887 sterft Jacobus Van Houtvin (Maria Van Rompaiys pleegvader), in wiens huis ze wonen. Het bevolkingsregister van 1890-1900 vermeldt voor het (pleeg)ouderlijk huis als bewoners alleen nog het winkelierskoppel en hun twee pleegkinderen – de rest is iedereen intussen overleden:

Bevolkingsregister Rillaar 1890-1900: koppel Brams – Van Rompaiy met hun twee pleegkinderen: de kinderen van zijn stiefdochter

Het bevolkingsregister van het volgende decennium (1900-1910) staat hiermee in schril contrast:

Van waar die plotse overbevolking? Daarvoor zorgen de broers Borremans, beiden landbouwkundigen.

Fiks eerste pleegkind/stiefkleinzoon Victor Achilus (Achile) Borremans – wiens moeder op haar veertiende beviel – trouwt in 1905 met ene Bollens, die prompt bij intrekt. Samen vullen ze de kamers van het winkelhuis met drie kinderen, waarvan het tweede maar anderhalf jaar wordt.

Fiks andere pleegkind/stiefkleinzoon Michael Ludovicus Alphonsus Borremans trouwt in de zomer van 1912 met Maria Adilia Valvekens. Voor hen vermeldt het Rillaarse geboorteregister maar één kind, geboren in 1915: Elisa Borremans, gehuwd met Albert Vermeyen.

De handtekening van Achile Borremans in 1915, als getuige op de geboorteakte van de dochter van zijn broer. (De handtekening ernaast is die van de koster, Petrus Ludovicus Vos)

Fik overlijdt in 1910, zijn vrouw Maria Van Rompaiy pas in 1923.