Jef Berckmans
& Madeleine Van Rompuy

XVII/129 & XVII/121  –  Stamboom

 

Maria Margaretha Van Rompuy [17/121] als Madeleine. Ze is een dochter van Sooi [16/13] en Colette [16/14], geboren in 1902 in Werchter, waar Sooi molenaar is.

Nog geen vijf jaar later overlijdt haar moeder in het kraambed, waarna Fons Van Rompuy [16/99] en tante Manda Van Avondt [16/114] haar opvangen. Fons is sigarenmaker, bemiddeld en burgemeester van Begijnendijk. Hij zorgt ervoor dat Madeleine kan gaan studeren op internaat in het Waalse Faimes.

Ongeluksvogel Jef Berckmans

Madeleine leert de tien jaar oudere Jef Berckmans [17/129] kennen. Het leven is hem nog genadig geweest. Zijn bidprentje verwijst hier nog naar: ‘Hij heeft zijn deel van het zoete, maar ook zijn deel van het bittere des levens gehad: verweesd van in zijn prille kindertijd heeft hij pas in zijn mannenjaren de warmte van de huiselijke haard mogen kennen.’

En dat klopt: als onwettige zoon geboren, overlijdt zijn mama wanneer hij nog maar zeven is. Toch slaagt hij erin middelbaar onderwijs te volgen en neemt hij op zijn zeventiende dienst in het leger. In 1921 trouwt hij in Begijnendijk met jonge weduwe Melanie Aerts, die bovendien ook al op haar veertiende beviel van een onwettig kind, dat maar enkele weken leefde … 
Maar zijn bruid overlijdt al na een jaar.

    Jef hertrouwt met Madeleine

    In 1924 lacht het leven Jef eindelijk toe, want dan valt het oog van – de tien jaar jongere – Madeleine op hem. Op dit lieflijke kaartje uit 1924 schrijft hij: ‘Voor mijn liefste Mady. Jozef Berckmans’:

    En een jaar later, op 7 september 1925, is het zover: Jef en Madeleine trouwen in Begijnendijk:

    Adjudant eerste klas

    Jef blijft militair en wordt op zijn 54ste als adjudant eerste klas vervroegd op rust gesteld. Dat is een gevolg van het leger dat de borstel door zijn kaderpersoneel haalt om het in zijn geheel te verjongen.

    Menselijke breimachine

    Het huwelijk van Jef en Madeleine blijft kinderloos. En dat zullen de (klein)kinderen van haar broers en zussen geweten hebben! Want Madeleine ontwikkelt een passie voor breien, aanvankelijk nog manueel. Maar met de komst van de wereldtentoonstelling van 1958 worden de breimachines alom aangeprezen. Al spoedig  prijkt er op Madeleines eettafel zo’n modern monster: de Knittax.

    Matrozenpakjes & geborduurde roosjes

    Wie in de familie een kind heeft dat voorzien is van armen en benen, wordt door Madeleine vestimentair bevoorraad. Met babysokjes, uiteraard, maar vooral met haar specialiteit: matrozenpakjes en jurkjes met geborduurde roosjes.

    Hier pronken Annie Van Rompuy [18/280] en Nelly Van Rompuy [18/281], dochters van Madeleines kozijn Gust [17/116], en Roland Imbrechts [18/1116], zoon van Madeleines nicht Jeanneke Van Rompuy [17/115] (die zelf lachend toekijkt):

    Hetzelfde drietal bij een andere gelegenheid, uiteraard in een andere breicreatie van Madeleine. De man die net van zijn glas drinkt, is trouwens Madeleines nonkel Fons [17/99], bij wie ze terechtkwam nadat haar mama [17/14] jong overleed.

    Hieronder nogmaals Roland Imbrechts [18/1116] op en in een roze wolk. Darnaast Nicole Van Rompuy [19/5902], schrijfster van dit artikel, in de armen van moeder Anita [18/370]. Nicole is de kleindochter van Gusta Van Rompuy [17/119], zus van Madeleine.

    Gelukkig getrouwd

    En zo glijden de jaren voorbij voor Jef en Madeleine.

    De ene dag schiet Jef op de kermis nog raak voor een foto met zijn Madeleine:

    En voor ze het weten, zijn ze vijftig jaar getrouwd en worden ze in 1975 door burgemeester Cnops in hun woning in de Broekstraat 101 in Heverlee gehuldigd:

    In 1978 overlijdt Jef, 88 jaar oud. In 1987 volgt zijn jongere vrouw, 85 jaar oud. (Bemerk trouwens dat het drukwerk van Jefs bidprentje wordt verzorgd door koster Felix Van Rompuy [18/369], Madeleines neefje en vader van Nicole Van Rompuy [18/371].)

    Tekstbureau, copywriting